Kūčios – senųjų metų palydėjimas. Kalėdos – Naujų metų sutikimas

Ant kūčių stalo dedama šiaudų arba šiaudai gali būti krepšyje ir visi traukia po šiaudą. Ant stalo tiesiama balta staltiesė. Dedama 12-13 patiekalų.

Valgiai:

Svarbiausias kūčių ar senųjų metų valgis – kūčia. Tai daiginti rugiai. Galima įdėti daigintų kviečių, žirnių. Rugius užpilti vandeniu ir daiginti 3-4 dienas. Įdėti medaus. Kūčia nešama aplink namus 3 kartus. Pabeldžiamas į langą. Visi klausia: kas čia? Kalėda. Atnešiau kūčią.

Rasalas. Virti burokus. Įdedama pagal skonį grybų, pakepinama kanapių aliejuje silkė su galva ir užpilama ant nusunkto rasalo. Į rasalą įberiama pipirų. Burokai naudojama burokų mišrainei su pupomis. Burokų mišrainė užpilama kanapių aliejumi. Rasalas svarbus valgis, nes gerina kraują. Rasalas vestuvių puotoje vadinama piršlio kraujas. Tik piršlio kraujo sudėtyje įpilama degtinės, kad stipriau būtų. Gali būti ir kūčių rasale įpildavo degtinės. Vestuvėse piršlio kraujas simbolizuoja piršlio nepaprastą būdą – supiršti merginas su vaikinais. Tai karšto kraujo simbolis. Juk po vestuvių piršlio laukia visa eilė merginų, ieškančių vaikinų ir norinčių tuoktis. O kad gerai sektųsi piršliui reikia turėti stiprų ir gerą kraują. Piršlio kraujo apeiga siekia neolito laikus, kai totemas buvo elnias. Kai protėviai su elniais keliavo kartu. Be elnių jie būtų neišgyvenę. Tik stipriausias elnias santykiaudavo su elnėmis. Taip totemas – elniu pasidabinęs vadas – stipriausias, galingiausias gentyje turėjo pirmos nakties teisę. Kad elnio totemas būtų stiprus, jam duodavo išgerti raudono gėrimo – dabar vadinamo piršlio kraujo – rasalo.

Avižų kisielius. Reikia avižų arba dribsnių. Avižas plonu sluoksniu paskleisti ir daiginti 3-4 dienas. Užplikyti verdančiu vandeniu, nusunkti. Avižų vandenį užvirti. Dribsnius užvirti. Išvirus nusunkti. Avižų vandenį užvirti. Pasaldinti cukrumi ar medumi. Kisielius. Žemaičiai valgo su spirgučiais arba spanguolėmis.

Spanguolių kisielius. Išvirinamos spanguolės, nusunkiama. Užverdant spanguolių skystį įdedama krakmolo, cukraus.

Kanapių ir aguonų pienas. Aguonas ar kanapes daiginti 3-4 dienas. Užpilti vandens truputį ir malti, grūsti. Užplikyti verdančiu vandeniu. Įdėti medaus. Į kanapių ar aguonų pieną įdedami kūčiukai.

Silkė įvairiausiais būdais pagaminta.

Bandelės, virtos aliejuje, įdarytos vyšniomis, senovėje šeivamedžio, sedulos uogomis, grybais, miltais, svogūnais, lašinukais. Vieną bandelę juokais galima išvirti su pipirais.

Riešutai. Lazdynų. Simbolizuoja vaisingumą, gausėjimą. Visiems leisti ištraukti iš maišo. Kiek riešutų ištrauks – tokie bus metai. Jai pora – tai poringi metai, jei nelyginis – tai dar neištekės tais metais. Suskaičiuoti kiek riešutų ištraukė. Tas skaičius bus laimingas ateinančiais metais.

Obuoliai, riestainiai.

Mama sustato vaikus ir meta žirnius. Kas daugiausia pagaus – jam kitais metais bus sėkmingi metai.

Burtai.

Prie lovos pastatyti šulinį iš pagaliukų. Naktį susapnuosit savo būsimąjį ar būsimąją.

Parašyti daug lapelių su vardais. Pasikišti po pagalve. Naktį ištraukti vieną lapelį.

Kai visi išeis iš kambario, kuriame valgė kūčias, pažiūrėti per rakto skylutę ar pro pravertas duris. Ką pamatysite sėdint prie stalo – tai bus jūsų būsimas ar būsimoji.

Nueiti prie kaimynų lango po kūčių ir paklausyti ką šnekės. Pirmieji žodžiai, ką išgirsite ir bus jūsų ateitis.

Visi surašo savo svajones, norus. Įdeda į indą ar krepšį. Traukia raštelius. Kuris ištraukė savo – tai nepaprastos intuicijos žmogus ir kiti metai bus sėkmingi. Kas ištraukė kitų raštelius su norais – tai reikia tuos norus padėti įgyvendinti.

Griežtai drau­džiama dr. Daivos Šeškauskaitės  paskelbtą infor­ma­ciją panau­doti kitose inter­neto svetai­nėse, tradi­ci­nėse žinias­klaidos prie­mo­nėse ar kitur arba platinti medžiagą kuriuo nors pavi­dalu be suti­kimo, o jei suti­kimas gautas, būtina nuro­dyti Daiva Šeškauskaitė arba https://daivaseskauskaite.lt/ kaip šaltinį.

https://daivaseskauskaite.lt/​ / Daiva Šeškauskaitė Jums tiekia koky­bišką nemo­kamą turinį. Jūs atsi­dė­ko­tu­mėte, jei dalin­tu­mėtės šiuo tekstu siųs­dami jo nuorodą, o ne kopi­juo­dami tekstą https://daivaseskauskaite.lt/

Parašė straipsnių: 95

Parašykite komentarą

Susiję įrašai

Įrašykite ieškomą raktažodį ir paspauskite "Enter", kad pradėti ieškoti. Paspauskite "ESC", kad uždaryti paiešką.

Grįžti į Viršų