Augalai

Augalai
Ką mes žinome apie augalus?
Pasivaikščiojau po kiemą ir pririnkau kelis augalus, kuriuos galime naudoti kaip vaistus, maistą, grožiui ir kvapams.
Lietuvio gyvenime augalai buvo ir yra visada šalia, gyvena kartu. Viso šventės, gyvenimo svarbiausi momentai, kasdienis gyvenimas neapseina be augalų. Mergina, vaikinas, moteris, vyras visada lyginami su augalais. Mergina kaip liepa, lelija, rūta, eglė, ištekėjusi – nendrelė, gulbelė, bernelis kaip ąžuolas, uosis, beržas, dobilėlis. Mergina užauga kartu su liepa: Turėjo liepa devynias šakas / Turėjo močia devynias dukras. Visas devynias vėtrelė laužė / Visas devynias piršleliai piršo, bręsta kartu su obelimi: žaliam sode obelėlė, tai ji gražiai žaliavo, jos šakelės lingavo, aukštam dvare mergelė, tai ji gražiai uliojo, jos kaselės švytravo.

Merginos dvare darželiai: rūtų, lelijų, mėtų. Mano dvare taip pat daug darželių. Rūtomis vadinami augalai tinkantys mergystei, vainikams pinti, nuo žodžio „rauti“. Rasos šventės dainose klausiama ar kupolius skynė ar rovė. Kupoliai – gegužę, birželį, liepą žydintys augalai. Aišku, pirmiausia Melampyrum kupoliai. Jau savo forma primena kupolą ir Rasos šventės kupoles. Ant kupolių merginos meta vainikus ir saugo, kad vaikinai nepavogtų. Nes jei vaikinai pavagia – tai turi bendrauti su tuo, kuris tavo vainiką nuėmė. Pinami vainikai. Vienas mėtymui, kitas – plukdymui.
Kiekvienas augalas yra geras, puikus vaistas ar maistas. Prieš nuskinant augalo reikia atsiprašyti. Jau žinoma, kad jie gyvi, turi sielą kaip ir žmonės. Norint kad gerai augtų reikia kalbėtis su augalu. Taip elgėsi mūsų protėviai: pasėję augalus jiems liepdavo augti: lineliai aukit stuomenyse.
Silene – naktižiedės, šakiniai turi saponinų, naudojama muilo gamybai. Manau senovėje naudojo vyno, midaus ir alaus gamybai.
Baltalksnio (Alnus) žievė tinka kosuliui, astmai, gerklės skausmą gydyti, priešuždegiminis.

Baltašaknės (Polygonatum) šaknimis galima visas duris ir spynas atrakinti. Saliamonas baltašaknės šaknį panaudojo magines savybes – sudaužyti uolai, kuri buvo panaudota šventyklos statybai. Baltašaknės šaknimis gydoma reumatas, raumenų skausmas. Tinka susmulkintą šaknį įmaišyti į duoną. Šaknys tinka aliejuje palaikyti arba sumaišius su alkoholiu išoriškai naudoti.

Varnalėšos (Arctium) šaknys sumaišytos su aliejumi tinka plaukų ataugimui, lieknėjimui. Šaknų nuoviras šlapimui išsiskirti, tulžies veiklai gerinti.
Sedula – (Cornus) beveik seniausia kultivuota uoga. Prieš įveisiant vyšnias naudota sedula. Karščiui mažinti, skausmą, skrandžio, žarnyno skausmą malšinti. Podagrai gydyti vonios

Parašė straipsnių: 95

Parašykite komentarą

Susiję įrašai

Įrašykite ieškomą raktažodį ir paspauskite "Enter", kad pradėti ieškoti. Paspauskite "ESC", kad uždaryti paiešką.

Grįžti į Viršų