Migdolų riešutų aliejus (Prunus dulcis)

Maistui, odai, kūnui

Mažina širdies ligų riziką, cholesterolio kiekį, apsaugo arterijų sieneles nuo pažeidimo, stiprina dantis ir kaulus, mažina cukraus kiekį kraujyje, palaiko gerą smegenų funkcionavimą, gerina nervų sistemą, padeda virškinimo sistemai, nuo vidurių užkietėjimo, valo organizmą, reguliuoja svorį, maitina odą.

Pirkti Dabar!
Kategorija: Žyma:

Aprašymas

Maistui, odai, kūnui, plaukams, kaukėms, skilinėjančioms lūpoms.

Kepiniams, salotoms, padažams. Paskaninti omletus, salotas, troškinius, blynus, raugintus kopūstus, užtepėles, mėsą, sriubą, žuvį, įvairius patiekalus.

Mažina širdies ligų riziką, cholesterolio kiekį, apsaugo arterijų sieneles nuo pažeidimo, stiprina dantis ir kaulus, mažina cukraus kiekį kraujyje, palaiko gerą smegenų funkcionavimą, gerina nervų sistemą, padeda virškinimo sistemai, nuo vidurių užkietėjimo, valo organizmą, reguliuoja svorį, maitina odą. Kalcio 264 mg, magnio 268 mg, kalio 705 mg, fosforo 484 mg, mineralai, sotieji riebalai 31,55 g. Niacinas – 3,385 mg, vitaminas B3 – plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, su kitais fermentais dalyvauja energijos gamybos ir kaupimo procese. Riboflavinas 1,014 mg, vitaminas G, vitaminas B2, (E101) – lengvai įsisavinamas, vandenyje tirpus B grupės vitaminas, būtinas aminorūgščių ir baltymų apykaitai bei gamybai. Vitaminas E – 26,22 mg.

Širdies, kraujotakos, imuninės, virškinimo. nervų sistemos veiklai. Nėščioms, išsiplėtusioms venoms, protiniam, lytiniam aktyvumui kelti, nuo vidurių užkietėjimo, cholesterolio, cukraus kiekio mažinimo kraujyje. Vitaminas E, B6, manganas, magnis, kalcis, varis, geležis, kalis, fosforas, rūgštys: oleino 62-86%, linolo 20-30%, riebalų 90, palmitino 4-9%, stearino 3%, folio. Pašildžius tinka nuo ausų skausmo. Nepatartina sergant inkstų, tulžies ligomis.

Riebalai aprūpina organizmą sočiosiomis ir nesočiosiomis riebalų rūgštimis, kurios padeda pasisavinti vitaminus (A, D, E, K), ląstelių membranų sintezei, gamina energiją. Aliejuose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių. Sočiųjų riebalų rūgščių yra tik kokoso riešutų aliejuje. Mononesočiųjų ir polinesočiųjų – omega 3 riebalų rūgščių turi linų sėmenų, moliūgų, graikinių riešutų, kanapių sėklų aliejai. Omega 6 riebalų rūgščių turi saulėgrąžų, aguonų, žemės riešutų, vynuogių kauliukų aliejus. Jos vykdo smegenų regeneraciją, gamina audinių hormonus, reguliuoja kraujospūdį, kraujo takumą, imuninės sistemos veiklą, padeda formuotis ląstelės membranoms, užtikrina nervų laidumą, sintetina mediatorius. Aliejai gydo hemorojų, turintiems užkietėjusius vidurius patartina kiekvieną dieną gerti po 3 šaukštus.

Receptai

  1. Garšvas, dilgėles, nuplikyti ar palaikyti kelias minutes verdančiame vandenyje. Valgyti užpylus vienu ar keliais aliejais, paskaninti baltu sūriu.
  2. Saulėgrąžų, žemės riešutų aliejuje kepti išvirtus įvairius koldūnus.
  3. Nugarinės paruošimas. Prieš kepant nugarinės kepsnius patartina kelias minutes palaikyti mėsą aliejuje. Apvolioti išplaktame kiaušinyje ir sėklų ar riešutų miltuose.
  4. Garnyras: pomidorai, agurkai, paprika arba žali ar rauginti kopūstai, pagardinti vienu ar keliais aliejais: baltojo ar juodojo sezamo, kanapių, linų, moliūgų, migdolų, lazdynų, graikinių, kedrų riešutų. Agurkų, pomidorų, paprikos salotos, užpiltos aliejumi ar aliejais, tinka prie makaronų.
  5. Vaisių salotos. Supjaustyti vaisius: bananus, obuolius, apelsinus, mango, kivi, vynuoges ir kt. Užpilti vienu ar keliais aliejais.

Laikyti tamsoje. Saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Uždarytas galioja 18 mėn. Atidarytas 8 mėn.

https://daivaseskauskaite.lt       dr. Daiva Šeškauskaitė        T.+37069945718

Susiję įrašai

Įrašykite ieškomą raktažodį ir paspauskite "Enter", kad pradėti ieškoti. Paspauskite "ESC", kad uždaryti paiešką.

Grįžti į Viršų